Диетични овесени крекери с мащерка

Предлагаме ви тази лесна рецепта за овесени крекери с мащерка, защото е особено подходяща при диети за отслабване. Крекерите са чудесни, ако почувствате глад между основните хранения. Ще ви заситят, но съдържат малко калории и са здравословни. Оригиналната рецепта е за овесени крекери с мащерка и чедър, но нали искаме да са диетични.

Факти за хранителните вещества:

Основна съставка на крекерите са овесените ядки. Те са източник на бавни въглехидрати, ненаситени мазнини, белтъчини и фибри.

В 50 г овесени ядки се съдържат 32 гр сложни (бавни) въглехидрати, 3.5 гр мазнини, 6 гр протеин, 5 гр фибри. Овесените ядки съдържат още магнезий, фосфор, калий, желязо, аминокиселини, витамини от група В, витамин К и др.

За закуска предпочитайте цели ядки, защото те съдържат повече фибри. Фибрите са важни, защото пречистват храносмилателната система и засищат. Овесените ядки се усвояват бавно, остават чувство за ситост и ви предпазват от рязък спад на кръвната захар и от неконтролируем глад.

Другата важна съставка за диетичните крекери е мащерката. Тя е богата на ценни съставки и антиоксиданти. Билката прибавя невероятен аромат на крекерите, като също така успокоява нервната система, помага при безсъние и главоболие.

диетични овесени крекери с мащерка

Продукти за около 20 крекера:

200 гр фини овесени ядки
100 мл прясно мляко
100 мл вода
1 ч.л мащерка
1 ч.л сол

Начин на приготвяне:

Загрейте млякото и топлата вода. Изсипете течността при овесените ядки. Разбъркайте и оставете за 15 минути, за да омекнат овесените ядки. Добавете стритата мащерка, сол и разбъркайте. Поръсете брашно върху хартия за печене, разточете на тънко овесеното тесто и нарежете крекерите на каквато форма желаете. След това ги печете 20 минути в загрята на 180 градуса фурна.

Когато изстинат крекерите са идеални за следобедна закуска - хрупкави, диетични и засищат.

Ако Ви хрумнат други комбинации за овесените крекери, не се колебайте да споделите идеите си с нас и другите читатели на Dieti.net в коментарите.