Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тънкости при правенето на скара

Кулинарни тънкости при правенето на скара

Скара

Продуктите приготвени на скара винаги стават по-вкусни от пържените и от печените. Но за да станат с перфектен вкус, има няколко малки хитрини, които повечето домакини знаят и които ще направят зеленчуците и месото на скара още по-вкусни.

1. Най-важното, когато започвате да печете на скара, е това, че тя трябва да бъде намазнена, за да не залепват продуктите. Най-добрият избор е да я натриете с парче сланина, а ако нямате можете да я намажете със зехтин или олио.

2. Когато печете месо на скарата, никога не купувайте прекалено сухо месо – скарата го изсушава допълнително. Купете си такава част върху, която да има определено количество мазнина, за да стане по-сочна пържолата.

3. Ако искате месото да стане по-бързо и още по-вкусно, сложете го в марината – малко вино, малко соев сос или лимонов сок.

4. Ако все пак сте решили, че искате да печете бяло месо на скарата сложете мазнина и подправки преди да го изпечете, за да не стане прекалено сухо.

Зеленчуци на скара

5. Друг съвет за сухите меса – завийте месцето в метално фолио или хартия за печене, вътре прибавете всички подправки и задължително сложете парче масло. Ако сте решили да използвате хартия за печене, намокрете я преди да я поставите върху горещата скара, в противен случай ще изгори.

6. Кебапчета, кюфтета, шницели – слагайте ги върху скарата и не ги натискайте, оставете ги във формата, в която сте ги поставили. По този начин ще останат по-сочни.

7. Ако искате да печете риба на скара – скарата трябва да е много добре загрята, а рибата да има мазнина върху себе си, за да не залепне. Пече се за кратко.

8. Зеленчуците също се овкусяват предварително преди да се изпекат. Има различни видове марината, които можете да използвате. Ето нашата рецепта за зеленчуци на скара

9. Независимо какво печете на скарата, след като е готово го слагате в тенджера с капак – за да се запази сочно и топло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
55
41
35
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Камелия Григорова
Аз намазвам скарата с лук,така се махат останалите миризми по нея
1
0
Валери Мичев
Валери Мичев
05.05.2015 19:56
Не лоши съвети, но все пак трябваше да се спомене, че е много желателно, скарата да е добре загрята, това също спомага местните произведения да не залепват. Първо си търкам скарата с мазнина да се наблажи, и после минавам с лук за аромат. Ароматът на печен лук много ми харесва.
3
0
Краси
Краси
16.03.2015 06:01
Пробвайте в маринатата да сложите вместо вино или бира, кока кола (на кг. месо около 0.5 литра)соев сос и подправки по избор и малко вода да покрие месото. Задължително да престои минимум 4 часа. И както каза Цецо обръщайте повече от един път.
2
0
pufa
pufa
23.06.2014 16:48
аз също натърквам скарата с лук
7
0
Диан
Диан
04.01.2014 13:54
Интересно... баща ми винаги търка скарата с лук, а не с мазнина.
9
1
Цецо
Цецо
19.03.2013 13:29
Печете на силна скара и обръщайте месото повече от един път, за да не изгори.
4
0
Иванова
Иванова
11.11.2012 19:51
Благодария за съветите.Много ми помогнаха.
2
1