Кулинарни рецепти » Лозови сарми с извара

 Лозови сарми с извара

Продукти: (за 5-6 порции)

• 30-40 пресни лозови листа
• 1 ч.ч. ориз
• 150 г извара
• 2 връзки зелен лук
• 2 яйца
• 1 к.ч. олио
• 1-2 люти чушлета
• черен и червен пипер
• магданоз, копър
• джоджен, сол

Начин на приготвяне:

Измиваме добре лозовите листа в хладка вода и ги заливаме с 3 ч.ч. кипяща подсолена вода. Оставяме ги да престоят 5 мин. С водата, след което ги отцеждаме, а водата запазваме.

Нарязваме лука на ситно заедно с перата и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме почистения и измит ориз. Задушаваме още 4-5 мин и отстраняваме от огъня.

Поръсваме със ситно нарязаните, магданоз, копър, джоджен и люти чушлета /по желание/. Подправяме на вкус със сол, черен и червен пипер и оставяме оризът да изстине.

Разбиваме изварата с яйцата и я прибавяме към охладения ориз. С получената смес завиваме в лозовите листа стегнати сарми.

Нареждаме сармите в тенджера, заливаме ги с водата, в която сме попарили лозовите листа, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Начало