Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Леки сосове за спагети

Леки сосове за спагети

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Спагети с доматен сос

Вкусен и лек е сосът за спагети с домати, който има наситен вкус и не е прекалено мазен. В дълбок тиган се загряват две супени лъжици зехтин, добавя се червена чушка, нарязана на ситно, и нарязана на ситно глава лук.

Задушава се до омекване и се добавят две нарязани на ситно обелени скилидки чесън, четири пасирани домата и 200 милилитра пилешки бульон.

Задушава се пет минути, добавят се 4 супени лъжици доматено пюре, щипка сушен босилек и щипка риган, сол на вкус. Разбърква се и се вари до сгъстяване за двадесетина минути.

Сосът с кашкавал също е лек и бърз за приготвяне. Този сос е подходящ не само за спагети, а за всички видове паста. Той се прави за десетина минути. В малка тенджерка се загряват, без да кипват, 150 милилитра прясно мляко, добавя се настърган кашкавал – около една чаша, и се загрява, като постоянно се разбърква, докато кашкавалът не започне да се топи.

Тенджерата се сваля от огъня и сместа продължава да се разбърква, докато не добие кадифена гладкост. Добавя се сладък червен пипер, черен пипер и сол на вкус. Разбърква се и се поднася към спагетите.

Спагети с босилек

Зеленият сос за спагети е лек и приятен. Той се приготвя, като в кухненския комбайн се слагат пет скилидки чесън, 1 връзка зелен лук, нарязан на едро, и настърганата кора от един лимон.

Всичко се нарязва на ситно и се добавят 200 грама маслини без костилки, 3 супени лъжици каперси и 1 малка люта чушка, почистена от семките.

Всичко се смила отново и се добавят 3 чаши свежи листа от босилек и 3 чаши магданоз. Всичко се смила до еднородна маса.

Преди да е готов сосът, се добавя сокът на един лимон, 1 чаша настърган пармезан и 100 милилитра зехтин. Всичко пак се смила и сосът се разлива в буркани и се съхранява в хладилник. Горещите спагети се сервират с този сос и с половинки чери доматчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest