Хората отдавна вече смятат салатите за най-диетичния вид ястие.

Но дали наистина е така? Нека разбием шестте най-популярни мита за салатите.

Мит №1. Просто една салата!

Една най-обикновена салата с майонезен сос съдържа 490 калории и 41 грама мазнини. Това е повече, отколкото в среден чийзбургер с бекон (360 калории, 18 грама мазнини). Калоричността на някои салати достига до 1300 калории и 72 грама мазнини на порция.

Мит №2. Обезмаслените сосове са най-полезни.

Не е точно така. Пониженото количество мазнини намалява обема калории, но много от тези сосове съдържат захар (над 2 чаени лъжици в една порция), докато засищащият им ефект е нулев. Освен това те блокират способността на организма да усвоява каротеноидите и антиоксидантите, съдържащи се в зелената салата и доматите, а тези вещества намаляват риска от развиване на сърдечни заболявания. Според едно проучване хората, ползващи мазен дресинг за салатите си, усвояват два пъти повече хранителни вещества от онези, които избягват зехтина и олиото. А от немазните сосове няма абсолютно никаква полза.



Мит №3. Салатата и просто ядене.

Не непременно. Крес-салатата и руколата са фаворити в борбата с рака. Установено е, че съдържащите се в креса вещества дезактивират токсините от цигарения дим, които могат да причинят рак. Спанакът пък съдържа запас от лютеин, който предпазва от рак и слепота. Младото зеле, зелената горчица и ряпата не са толкова горчиви и твърди, като по-“остарелите” им разновидности, но също са ефективно средство за превенция на рак. Тъмнолистните зелени подправки и листови зеленчуци са богати на бетакаротини, а светлите зелени салати (айсберг и цикория) са до голяма степен безполезна храна.

Мит №4. Яжте зелени продукти.

Цветните зеленчукови и плодови салати съдържат фитонутриини, които няма да намерите в зелените растения. Мощен антиоксидант (anthocyanins) се съдържа например в тъмносините зеленчуци като патладжана. Той намалява риска от възникване на сърдечни заболявания и подобрява дейността на мозъка. Репичките предпазват от рак, а червените домати са буквално пълни с ликопин, който предпазва от рак и сърдечни заболявания.

Мит №5. Бобените култури могат да заместят месото.

Една пълна супена лъжица (около 1/4 чаша) съдържа само 4 грама белтъчини, което е крайно недостатъчно, ако не консумирате други белтъчини. Човешкият организъм се нуждае дневно от близо 1 гр. белтъчини на 1 кг. живо тегло (т.е. една жена, тежаща58 кг. трябва да консумира 55 грама белтъчини на ден). Тази норма може да се покрие с 3/4 чаша боб (около 11 гр. белтъчини) + 1/4 яйце или 1/4 чаша сирене.

Мит № 6. Екологично чистата салата е много полезна.

След като веднъж бъде опакована, салатата губи съдържащите се в нея витамини В и С, както и други хранителни вещества. Излагането на висока температура и светлина ускорява този процес. Един най-обикновен кочан зеле, откъснат на предния ден, съдържа много повече хранителни вещества от екологично чистата салата, набрана по-рано през седмицата. Разбира се органичните и екологично чисти продукти имат и други предимства, но наличието на хранителни и полезни вещества не е сред тях.