Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Предложения за студени летни супи

Предложения за студени летни супи

AdminAdmin
Администратор
95442k
Предложения за студени летни супи

Спасение от горещините може да открием не само в сладоледите и коктейлите, но и в свежите зеленчукови студени супи.

Предлагаме ви следните рецепти за лесни и тонизиращи летни супи.

Студена супа от пресни домати

Продукти за 4 порции: 8-10 зрели домата, 3 чаени чаши охладен зеленчуков бульон, ½ стрък праз лук (само бялата част), ½ глава кромид лук, 4 супени лъжици настъргано сирене, няколко маслини (без костилките), 2 супени лъжици растителна мазнина, лимонов сок, сол, магданоз.

Избират се 4 големи и твърди домата, разрязват се през средата. Долната половина се изчиства с лъжичка от семето и леко се осолява. Останалите половинки и целите домати се обелват (по желание), нарязват на ситно, след което се пасират.

Получената смес се смесва със зеленчуковия бульон, подправя се на вкус със сол и лимонов сок и се слага в хладилника за ½ час. В доматените половинки се слага смес от ситно нарязан праз и кромид лук, посолени с една щипка сол и стрити с ръка. Върху тях се слага по една лъжица сирене. Доматите се гарнират и с маслини.

Във всяка чиния се слага по 1 пълнен домат и се наръсва с нарязан магданоз и малко мазнина. Непосредствено преди поднасяне дълбоката чиния се залива с охладената супа (около доматената половинка).

Таратор от смесени зеленчуци

Предложения за студени летни супи

Продукти за 4 порции: 1/2 кг кисело мляко, 1 чаена чаша прясно мляко, 2 супени лъжици растителна мазнина (за предпочитане зехтин), 1 краставица, 1-2 листа от сърцевината на маруля, 6-8 репички, 1 скилидка чесън, ядките от 4-5 ореха, копър, сол, охладена вода, лед.

Прясното мляко се разрежда с охладената вода и се оставя в хладилника. Измитите и почистени зеленчуци се нарязват: краставицата на кубчета, листата от маруля – на ивички, а репичките – на тънки кръгчета. Чесънът се начуква в хаванче с малко сол и се разрежда с малко вода. Добавя се към нарязаните зеленчуци. Към тях се добавя наситнените орехови ядки и зехтина.

Сместа се разпределя в различните чинии и се наръсва с копър. Охладеното кисело мляко се смесва с разреденото прясно мляко (най-добре с миксер). С готовата смес се заливат разпределените зеленчуци. Във всяка чиния/чаша се добавя и по 1 кубче лед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest