Закуска за шампиони: Булгур с плодове, орехи и мед

Булгурът е пълнозърнеста пшеница, която е бланширана на пара, след това изсушена и натрошена. Ако сте привърженик на здравословното хранене, булгура може да се окаже действително интересна находка за вашето дневно меню.

Булгурът е храна богата на фибри, но пък с малко мазнини. Засища глада, като едновременно с това съдържа малко калории. 100 гр. сготвен булгур осигурява на организма 83 калории, 4.5 гр фибри, 3.1 гр протеин, 19 гр въглехидрати, 240 мг мазнини, 2 IU витамин А, 10 мг калций, 32 мг магнезий, 0.96 мг желязо и др. Булгурът съдържа глутен.

Може да се използва в различни рецепти вместо ориз, кускус и киноа. Приготвя се бързо и лесно. Най-вкусната рецепта с булгур безспорно е т.нар. салата табуле - арабска салата с магданоз, булгур, домат и лимонов сок. Освен всичко тя е и богата на витамини и много свежа. Вариантите за импровизация с булгур са много от салати и гарнитури до основни ястия и десерти.

Една лесна и сладка рецепта, която е подходяща за сутрешна закуска е Булгур с плодове, орехи и мед. Приготвянето и не отнема повече от 20 минути, а ако накиснете булгура във вода от вечерта и още по-малко време.

булгур с плодове, орехи и мед

Хранителна стойност в 1 порция:

Калории: 144
Протеини: 2.5 гр.
Въглехидрати: 33 гр
Мазнини: 1.51 гр
Фибри: 4.2 гр
Витамин А: 426 IU
Витамин С: 10 мг

Необходими продукти за 1 порция:

3 с.л булгур
6-7 черешовишни
1/2 банан
1 с.л орехи
1 ч.л мед

Начин на приготвяне:

Сварете булгурът във вода за около 15 минути (съотношение 1:2), докато омекне. Друг вариант е да го накиснете от вечерта във вода, на сутринта булгурът ще е готов. Добавете орехите, плодовете и меда. Разбъркайте и закуската е готова. За красота добавихме 1 черешка.

Приятна закуска!

P.s. Закуската сутрин е най-важна, нали няма да я пропуснете?